En iyi yollayıcılar
| Büşra | (1755)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
| Kubilay | (897)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
BİLL & AVRİL DELİSİ (813)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
By DaBa (533)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
KötüLük ELçisi (108)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
[{~~!_yk_!~~}] (41)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
cepmedia (27)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
TokioHotels (12)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
vovlo (4)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 
Cs7 (1)
Meslek Seçimi Vote_lcap1Meslek Seçimi Voting_bar1Meslek Seçimi Vote_rcap1 

RSS akısı


Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Kimler hatta?
Toplam 3 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 3 Misafir

Yok

[ Bütün listeye bak ]


Sitede bugüne kadar en çok 28 kişi Perş. Mart 16, 2023 12:39 pm tarihinde online oldu.
Istatistikler
Toplam 22 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: mehmet

Kullanıcılarımız toplam 4188 mesaj attılar bunda 548 konu
Meslek Seçimi

Cuma Ağus. 01, 2008 5:16 am tarafından By DaBa

Meslek Seçimi Mesleksecimi

Çağdaş bir toplumda özgür bir bireyin önemli gelişim görevlerinden biri de mesleğini seçmesidir. Bir kimsenin herhangi bir konuda doğru bir seçme işlemi yapılabilmesi, ya da başka bir deyişle, sağlıklı karar verebilmesi için, her şeyden önce, neler istediğini ve bunları elde edebilmek için ne gibi olanaklara sahip olduğunu bilmesi gerekir. Bu işlemden sonra, daha iyisi bununla beraber yapacağı işlem, çeşitli seçenekleri inceleyip, her birinin isteklerine ve koşullarına ne derece uygun olduğunu değerlendirmektir. Çarşıya çıkmadan önce alacağı şeylerin listesini yapan ve bunlar için yeterli parası olup olmadığını yoklayan, çarşıdaki malların kalite ve fiyatlarını inceleyerek gereksinmelerine ve parasına uygun bulduklarını alan bir kimsenin davranışı buna örnek olarak gösterilebilir Bu işlemleri dikkatli ve özenli şekilde yapmayan kimselerin hayal kırıklığı ile karşılaşmaları kaçınılmazdır.
Bazı gençlerin, meslek seçimi gibi önemli bir kararı oluştururken yukarıda belirtilen gelişim görevini gerektiği ölçüde yerine getiremedikleri ve bu yüzden mutsuz oldukları gözlenmektedir. Meslek seçimi kararının sağlıklı bir biçimde oluşturulmasını güçleştiren bazı etmenler vardır. Bunların bir bölümünü gençlerin çalışma dünyası ve insan nitelikleri hakkında edinmiş oldukları bir takım inançlar ve genellemeler oluşturmaktadır. Aşağıda, yükseköğrenim görmek isteyen gençlerin dile getirdiği bazı yargılar tartışılmıştır:

Ülkemizde insanlar istedikleri mesleklere giremiyorlar: Bu yargı hatalı bir genellemedir. Bir kısım gencin yoksulluk nedeni ile istediği mesleğe giremediği doğrudur. Ne var ki istenilen mesleğe girememenin sadece maddi yetersizlikten ileri gelmediği, varlıklı oldukları halde yanlış alanlara yönelen gençlerin de var olduğu gözlenmektedir. Bu kişilerin hatası, girmek istedikleri mesleklerin niteliklerine uygun olup olmadığını sorgulamamalarından kaynaklanmaktadır. Bu gençler az sayıda seçkin öğrenci alan ve başarılı olmak için üstün akademik yetenek yanında sürekli ve düzenli çalışma alışkanlığı da gerektiren eğitim programlarına özenmekte, giremeyince hayal kırıklığına uğramaktadır.

Bazı üniversite adayları ve öğrencileri yukarıdaki yargıyı daha da ileri götürerek Türkiye’ de insanların istemedikleri mesleklere girdiklerini söylemektedirler. Üniversitelerde istemedikleri alana yerleştiklerini beyan edenlerden bir kısmı yeniden sınava girmekte, bir kısmı ise bir süre sonra bulundukları programın kendilerine uygun olduğunu fark ederek eğitimlerine devam etmektedirler. Bir kimse istemediği bir programa yerleştirilmişse bu ya kişinin Tercih Bildirim Formunu kodlarken hata yapmış olmasından, ya tercih edip listesine yazdığı alan hakkında başlangıçta yanlış bilgi sahibi olmasından ya da Tercih Bildirim Formunun son sıralarına, boş kalmasın diye, daha az istek duydukları programları da yazmış olmalarından ileri gelmektedir. Bazı üniversite adaylarının özensizlik, dikkatsizlik ya da kendilerini doğru değerlendirememelerinden kaynaklanan hatalarının tüm gençlere genellenmesi doğru bir davranış sayılamaz.
İnsanın toplumda saygı görmesi için saygın bir mesleğin üyesi olması gerekir: Saygı görme, her insanın en doğal hakkıdır. Ancak bunu saygın bir mesleğin üyesi olarak sağlama beklentisi pek gerçekçi değildir. Ayrıca meslekleri saygın olan ve olmayanlar olarak ayırmak da doğru değildir. İnsan bir mesleğin başarılı bir üyesi olursa saygınlık kazanır. Bu da sahip olduğu yetenekleri gerektiren, ilgi duyduğu etkinlikleri ( meslek görevlerini ) içeren bir mesleğin üyesi olmakla gerçekleşebilir. Bir kimsenin, niteliklerine uymayan bir mesleğe girmesi, zayıf bir olasılıkla da olsa, mümkün olabilir ama o mesleğin başarılı, saygın bir üyesi olma olasılığı yoktur.

Yaşam boyu sürdüreceğim mesleğimi seçme aşamasındayım: Üniversiteye başvurma dönemine girmiş gençlerin dile getirdikleri bu ifade pek çok kişi için doğru ve geçerli olabilir. Ancak çok hızlı bir değişimin yaşanmakta olduğu çağımızda insanların ömürlerini tek bir meslekle tamamlama olasılığının azalmakta olduğu gözlenmektedir. Bilim ve teknoloji geliştikçe meslek çeşitleri de hızla artmakta, bir yandan bazı meslekler çalışma yaşamından silinirken bir yandan da yeni meslekler ortaya çıkmaktadır. Bu gelişmeler karşısında, yirmi birinci yüz yılda bir insanın meslek yaşamı boyunca ortalama üç- beş meslek değiştireceği öngörülmektedir. Bundan, çok değil, yirmi beş otuz yıl önce üniversite adaylarına yaşamlarının en önemli kararını vermekte oldukları, meslek seçerken çok dikkatli olmaları gerektiği yolunda uyarılarda bulunulurdu. Gerçi üniversite programlarına öğrenci yerleştirme işlemlerinde, puanların ondalık basamaklarındaki ince farkların dahi dikkate alındığı ve bir kere bir programa yerleştikten sonra ikinci yıl program değiştirmenin zor olduğu bir sistemde hala dikkatli olmak gerekmektedir. Ancak bir kimsenin kendini tanıması oldukça zor olduğu gibi, insanda gelişim ve değişim süreci yaşam boyu devam etmektedir. Ayrıca insanların çoğu birden fazla yetenek türüne sahiptir ve birden çok alanla ilgili işleri yapmaktan hoşlanabilmektedir. Bu nedenle bir kişi, bir değil birden fazla meslekte mutlu ve başarılı olabilmektedir. Bu olgu özellikle üstün yetenekli kişiler için geçerlidir. Böyle kimseler hem fen hem toplum bilimlerinde, hem sanat hem de dil- edebiyat alanlarında başarılı olabilmektedirler. Leonardo da Vinci gibi dehaların yaşamları boyunca çok değişik alanlarda üstün kalitede ürün verdikleri bilinmektedir. Çağımızda olanaklar sadece üstün nitelikli kişilere değil ortalama insanlara da değişik yeteneklerini kullanma ve geliştirme ortamı sağlamaktadır. Halen üniversiteler ya programlarından bazılarını iki alanda diploma verecek şekilde oluşturmaya ya da değişik alanlardan seçimlik dersler açarak öğrencilerin çok yönlü yetişmelerini sağlamaya çalışmaktadırlar. Bu uygulamanın yakın gelecekte yaygınlaşacağı beklenebilir.

DEVAMI YORUMLARDA


Yorum: 2

Giriş yap

Şifremi unuttum
 
 
yada
 
En son konular
» Başaranlar
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:24 am tarafından By DaBa

» Öss Motivasyonu
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:23 am tarafından By DaBa

» Dershaneler
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:19 am tarafından By DaBa

» Meslek Seçimi
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:18 am tarafından By DaBa

» Kaynak Tavsiyeleri
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:11 am tarafından By DaBa

» Tercih Robotu
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:10 am tarafından By DaBa

» Yeni Öss Sistemi
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 5:07 am tarafından By DaBa

» Yazarlar
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 3:42 am tarafından By DaBa

» Cibali Lisesi Tarihçesi
Meslek Seçimi EmptyCuma Ağus. 01, 2008 3:16 am tarafından By DaBa

Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

Meb Haberler
Anket

Hangi Marka Telefon Kullanıyorsun?

Meslek Seçimi Vote_lcap175%Meslek Seçimi Vote_rcap1 75% [ 3 ]
Meslek Seçimi Vote_lcap10%Meslek Seçimi Vote_rcap1 0% [ 0 ]
Meslek Seçimi Vote_lcap10%Meslek Seçimi Vote_rcap1 0% [ 0 ]
Meslek Seçimi Vote_lcap125%Meslek Seçimi Vote_rcap1 25% [ 1 ]
Meslek Seçimi Vote_lcap10%Meslek Seçimi Vote_rcap1 0% [ 0 ]
Meslek Seçimi Vote_lcap10%Meslek Seçimi Vote_rcap1 0% [ 0 ]

Toplam Oylar : 4

Nisan 2024
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Takvim Takvim